Northwell pumps $22M into LIJ emergency upgrade

Code green: Northwell Health isn't cutting corners on Long Island Jewish Medical Center's new emergency room, with a $22.5 million expansion that includes new patient-focused spaces and new equipment.
By GREGORY ZELLER //

One of Long Island’s busiest emergency rooms is getting a serious upgrade.

Long Island Jewish Medical Center at Valley Stream, part of the Northwell Health system, announced Friday that it will begin a $22.3 million renovation of its emergency department this month.

The 9,000-square-foot department, which currently treats about 40,000 patients annually, will be expanded to 12,000 square feet with the capacity to handle some 55,000 annual patients, according to New Hyde Park-based Northwell Health.

Construction is projected to last 18 months and will be completed in stages, a hospital spokesperson told Innovate LI Monday. The Emergency Department is scheduled to remain open throughout the project duration.

The new ED will use a “split-flow” model wherein staff triage and assess patients based on the severity of their conditions and assign them to the appropriate treatment level. It will feature 27 total beds, including two closed-observation beds and beds designated for obstetrics/gynecology and bariatric services.

The enhanced emergency room will also include two isolation rooms, a decontamination room that limits patient and staff exposure to environmental or other dangerous contaminants and a dedicated computed tomography scanner, part of a state-of-the-art imaging area.

The new design also features a private waiting area and a “family consultation room,” Northwell Health said.

With the increased size, the technological upgrades and other patient-focused improvements, the $22.3 million renovation is no “mere facelift,” according to Long Island Jewish at Valley Stream Executive Director Steve Bello.

“Northwell Health recognized the needs of the local community and is investing heavily to provide a brand-new ED, with integrated outpatient services, that can better serve the area,” Bello said in a statement. “The new design will further improve efficiency while maintaining an absolute emphasis on patient comfort throughout their stay.”